Lente Thee en Chocolade | Honing van Clingendael - Info over kruiden - Lente Thee en Chocolade
Natuurhoning uit Clingendael, smaakvol en gezond. En wat weet jij over kruiden, Masala Chai en Yerba Mate? Welke geneeskrachtige werking hebben ze? Hoe zet je een kop Chai thee, hoe zit het met Ayurveda? Lees het hier.
Honing Clingendael Kruiden Chai Yerba Ayurveda
20888
page-template-default,page,page-id-20888,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12.1,vc_responsive

Honing van de imker uit park Clingendael

 

Lente Thee en Chocolade verkoopt de honing van de imker uit Clingendael. De bijtjes vliegen door het park, door de duinen,… een streekproduct dus! De honing, puur natuur, is goed voor je afweersysteem. Elke dag een theelepeltje honing helpt tegen allergische reacties. Juist omdat het hier uit de buurt komt. Het aanbod varieert regelmatig, hieronder het actuele aanbod.

Duinhoning

Licht kruidig van smaak door de kruiden die in de Haagse en Wassenaarse duinen groeien.

Bloemenhoning

Zoet van smaak. Samenstelling wisselt afhankelijk van de bloei. Goed bij astma, hooikoorts, allergie. Ook verkrijgbaar als zomerhoning.

Kastanjehoning

Vol en kruidig van smaak, bijzonder. Goed voor de bloedsomloop en bij verminderde eetlust.

Balsemienhoning

Afkomstig van springbalsemienen in de Biesbosch. Antibacteriële eigenschappen. Kruidig met een zachte nasmaak.

Lindehoning

Werkt kalmerend voor de zenuwen en antiseptisch, vooral bij koorts. Lichte mint-anijs smaak.

Koolzaadhoning

Goed voor de luchtwegen en is sterk reinigend. Mild van smaak, cremèachtig qua structuur.

Meer weten? Lees mijn blog over de goede werking van natuurhoning

 

Honing Park Clingendael

Kruiden

Bij Lente kun je ook terecht voor kruiden, hiermee kun je kruidenthee zetten. Dit wordt ook wel een infusie of tisane genoemd. Kruiden hebben een geneeskrachtige werking.

Bekijk in de Lente Webshop de kruiden. In de winkel in Scheveningen is een veel uitgebreider assortiment kruiden te vinden. Alle kruiden zijn zonder toevoegingen van aroma, zonder smaakstoffen: puur natuur.

Kruiden Chai

 

Chai is een Indiase kruidenmelange, ook wel Masala Chai genoemd. De geschiedenis van ‘Chai’ gaat terug tot wel 5000 jaar geleden. Het kan zowel als koude als warme drank worden gedronken. Ook kun je er heerlijk mee bakken. In dat geval worden de specerijen vermalen. De Chai melanges van Lente zijn samengesteld zonder extra smaakstoffen. Puur natuur. Vol van smaak en lekker kruidig. Lente verkoopt twee soorten Chai: een met alleen kruiden en een met zwarte thee. Chai wordt vaak gedronken met warme melk: Chai Latte. Chai Latte is een drank die eigenlijk tussen koffie en thee in zit: thee met kruiden, specerijen en melk. Hoe zet je een kop lekkere Chai? Hieronder het recept voor Chai Latte en Chai.

Chai Latte bereiden – voor twee koppen:

Verwarm een kop water met twee flinke theelepels Chai melange in een pan, totdat het kookt. Voeg een kop (koe-, amandel- of soja)melk toe en laat een paar minuten meeverwarmen. Laat het niet doorkoken. Giet af door een filter of zeef en klaar is je Chai Latte. Serveer met honing. De zoetheid van de honing wordt gebruikt om de krachtige smaak van de specerijen te benadrukken.

 

Chai (zonder melk) – voor twee koppen:

Laat de Chai trekken als een thee. Gebruik een flinke theelepel Chai per kop. Voeg de Chai toe aan net gekookt water en laat een paar minuten trekken. Giet daarna af door een zeef of filter. Serveer met honing. De zoetheid van de honing wordt gebruikt om de krachtige smaak van de specerijen te benadrukken.

Yerba Maté

 

Yerba Maté, een groene ‘thee’ afkomstig uit Zuid-Amerika, waar het in veel landen de nationale volksdrank is. Het zit vol met vitaminen en mineralen, aminozuren en polyfenolen. Het bevat natuurlijke voedingsstoffen, anti-oxidanten en van nature cafeïne, nog meer dan in de gemiddelde koffieboon. Het stimulerende effect is mild maar houdt langer aan dan bij koffie. Yerba Maté bevat ook nog eens veel meer voedingsstoffen dan koffie.

Yerba Maté kun je bereiden op de traditionele manier, maar het is ook prima met een zeefje te zetten. Zorg er in ieder geval voor dat het water rond de 75 graden is, niet heter. Alleen dan zullen alle goede stoffen volledig tot zijn recht komen.

Losse kruiden

 

Van kruiden kun je thee zetten, dat noem je een infusie. Kruiden hebben een heilzame werking. Ze werken rustgevend, geneeskrachtig, antibacterieel, zijn goed voor de luchtwegen, de maag en helpt bij verkoudheid.

 

  • Verveine, ook welijzerhardofverbenabladeren genoemd, geniet een groeiende populariteit. De smaak van de verbena is vergelijkbaar met die van citroenmelisse, maar met een fris, enigszins kruidig vleugje citroen. De citroenverbena staat het meest bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen bij nervositeit en slapeloosheid. Het is een rustgevend kruid. Uit onderzoek blijkt dat citroenverbena krachtige antioxidanten bevat.

 

  • Citroengras. De blaadjes worden niet gebruikt in gerechten, maar je kunt ze in kokend water trekken om een rustgevende thee te kunnen drinken. Citroengras heeft een frisse citrussmaak en kan puur gedronken worden, maar is ook heerlijk in combinatie met groene thee of rooibosthee. Deze thee wordt in Azië gedronken door Boeddhistische monniken, ze worden er rustig van en komen in de juiste gemoedstoestand voor hun meditatie. Citroengras werkt als een anti-oxidant en is anti-bacterieel.

 

  • Brandnetel: Van brandnetel kun je kruidenthee maken. Brandnetelbladeren kunnen puur of in samenstelling met andere planten en kruiden gebruikt worden. Brandnetel is een bloedzuiverend kruid en draagt bij aan een goede vochthuishouding / stofwisseling.

 

  • Venkelthee: Kan goed met melk of honing worden gedronken. Venkel is een plant door boeren in de Provence graag wordt gehouden. De jaarlijks terugkerende plant met zijn groene bladeren heeft voldoende warmte en een rijke grond nodig. De bekende zaad kan alleen in de late zomer worden geoogst. De venkel heeft dan het hoogste stadium van haar ontwikkeling bereikt en vormt de eerste zaadjes. De smaak is vergelijkbaar met anijs. Het is niet alleen geschikt voor kleine kinderen, maar ook voor de volwassenen wanneer ze zich niet lekker voelen. Venkel heeft een verzachtende invloed op luchtwegen en is rustgevend. Venkelzaad kan onder meer helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Ook wordt het gebruikt om borstvoeding te stimuleren.

 

  • Hibiscus bestaat uit de hibiscus kelk en externe kelk. Ze worden geoogst in de tijd van de vruchten en daarna gedroogd. Na de bloeitijd van de vlezige en iets kruimelig kelken krijgen ze hun typische rode kleur. De belangrijkste landen van de teelt van de hibiscus (hoort bij de kaasjeskruidfamilie, net als malva) zijn de Soedan, Egypte, China, Mexico en Thailand. De infusie van de hibiscusbloesem kan zowel puur gedronken worden of in de vorm van een vruchtenthee melange. Hibiscusthee heeft een zure smaak, maar met bijvoorbeeld citroen, honing, suiker en kaneel kun je toch een aangename thee bereiden. De gedroogde bloemen hebben een hoog vitamine C-gehalte wat een sterke antioxidant is en onder andere het immuunsysteem ondersteunt. Hibiscusthee wordt vooral toegepast bij bestrijding van hoge bloeddruk en bij een te hoog LDL-cholesterolgehalte. Let op: niet tijdens de zwangerschap en tijdens de periode van borstvoeding gebruiken.

 

  • Gember is een van de meest bekende kruiden en specerijen. Zijn wortels leveren de unieke, zeer aromatisch, zoet kruidige smaak. Gember wordt al eeuwenlang door verschillende culturen gebruikt en gewaardeerd. De wortel van de gember, de zogenaamde wortelstok, die horizontaal groeit, verstrengeld in de bodem, wordt geoogst. Geniet van deze hoge kwaliteit pure gember, met honing of gecombineerd met één van de losse theesoorten. Gember is een uitstekend natuurlijk middel om de eetlust op te wekken en de vertering te bevorderen. Gember is ook goed voor de maag.

 

  • Japanse moerbei bladeren komen uit Yamanashi, dat bekend staat om zijn zijde cultuur sinds de 10e eeuw. De bladeren werden in eerste instantie gevoed aan de zijde rupsen. Later werd moerbeiboom met zijn grote bladeren gekweekt. Tot vandaag de dag is Yamanashi bekend als de geboorteplaats van de moerbeiboom producten. Het teeltgebied ligt op een hoogte van 300 tot 700m en de resulterende temperatuurverschillen zijn verantwoordelijk voor de kenmerkende, gewoonlijk zoete en licht grassige, milde smaak van de bladeren, die doet denken aan groene thee. De verwerking doet denken aan de Japanse theecultuur door de handmatige pluk en het stomen in plaats van fermentatie. Geniet van de unieke smaak. Moerbeibladextract is rijk aan aminozuren die onmisbaar zijn voor het functioneren en herstel van lichaamscellen. Daarnaast bevat het veel vitamine C, antioxidanten en mineralen die het immuunsysteem ondersteunen. Moerbeiblad draagt bij aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Daarnaast wordt thee van moerbeiblad gedronken vanwege de zweetafdrijvende, antibacteriële, vochtafdrijvende en samentrekkende werking. De blaadjes bevatten hoge concentraties flavonoïden. Flavonoïden zijn belangrijk omdat het bijvoorbeeld de omzetting van calorieën in vet af weet te remmen.

 

  • Kamille is algemeen bekend als een thee die je drinkt wanneer je last hebt van verkoudheid. Maar deze gedroogde bloesem is een milde en cafeïne-vrije drank voor elk seizoen. Lente verkoopt een kamille van zeer hoogwaardige kwaliteit. Het product is zeer gelijkmatig, de kleine stukjes zijn door selectieve oogst gesorteerd. De grotere en optisch meer opvallende zus van de kamille, de Romeinse kamille, heeft een vergelijkbare smaak, maar heeft de voorkeur voor de decoratie. Uitwendig wordt de kamille ook gebruikt. Je kunt er in baden of een dampbad nemen, het draagt bij aan de huidverzorging. Inwendig is kamille rustgevend voor de maag en ontspant.

 

  • Pepermunt. Europa is de thuisbasis van veel verschillende soorten wild groeiende munt, zoals veldmunt, watermunt en ook pepermunt. De pepermunt werd naar verluidt ontdekt aan het eind van de 17e eeuw op een Engels mint veld. Tegenwoordig is de intense geur en smaak van de Pepermunt bekend over de hele wereld. De typische smaak komt door de hoge inhoud van etherische oliën, die bestaat ​​uit 60% Menthol. Het is ook populair om zijn kalmerende en ontspannende werking en is goed voor de maag bij braken.
    Let op: Zuigelingen en kleine kinderen verdragen pepermuntthee niet goed. Dat komt door het gehalte aan menthol.

 

  • Salie is een struik die tot 70 cm hoog kan worden. De lange en behaarde bladeren hebben een lekkere aromatische geur, de kleur is licht olijfgroen. De smaak is typisch met een klein beetje bitter. De gesneden salie kan het beste in donker afgesloten blik worden bewaard. Salie is een erg geneeskrachtig kruid. De naam Salva (botanische naam) komt van het Latijnse Salvere (gezond zijn, genezen of redden) betekent ‘heilzaam kruid’ en dat is ook precies wat het kruid is. Saliethee helpt bij overmatige transpiratie, nachtelijk zweten, preventie van griep en verkoudheden. Gebruik Salie niet tijdens de zwangerschap of bij epilepsie. Gebruik het ook niet tijdens de borstvoeding, het remt de borstvoeding.