Lente Thee en Chocolade | Amedei echte chocolade met passie gemaakt
Deze zomer bracht ik een bezoek aan Amedei in Toscane, Italië. Dit chocolademerk bied ik al een tijd aan in mijn winkel Lente. Het heeft mijn hart gestolen vanaf het moment dat ik proefde. Dit is échte chocolade, zoals het bedoeld is. Pure smaken, zoals je wilt dat chocolade is. Kwaliteit. Lees hier waarom ik voor Amedei kies en over mijn bezoek. Lees verder.
amedei chocolade chocolate passie bean to bar cacao cacaobonen concheren roosteren chocolade den haag scheveningen
24234
post-template-default,single,single-post,postid-24234,single-format-standard,theme-hazel,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Amedei – echte chocolade met passie gemaakt

 

Amedei – echte chocolade met passie gemaakt 

 

Deze zomer bracht ik een bezoek aan Amedei in Toscane, Italië. Dit chocolademerk bied ik al een tijd aan in mijn winkel Lente. Het heeft mijn hart gestolen vanaf het moment dat ik proefde. Dit is échte chocolade, zoals het bedoeld is. Pure smaken, zoals je wilt dat chocolade is. Kwaliteit. Lees hier waarom ik voor Amedei kies en over mijn bezoek. 

 

Van praline naar de beste chocolade

Het verhaal over de oprichtster spreekt me erg aan. Het Italiaanse Amedei is in 1990 opgericht door Cecilia Tessieri, de eerste vrouwelijke Maître Chocolatier ter wereld: “At the beginning, I was told it was not women’s work, but I didn’t get discouraged.”. Een vrouw met passie, reisde de wereld over op zoek naar de beste machines en begon in een mannenwereld met het maken van chocolade. Eerst alleen pralines, maar als snel besloot ze het hele proces, van boon tot reep, in eigen hand te houden. Dat was volgens haar de enige manier om de allerbeste chocolade te kunnen maken. Na 8 jaar research rolde in 1998 de eerste hoge kwaliteit chocoladerepen van de band.

 

Om de specifieke smaak van herkomst bij iedere cacaoboon terug te kunnen vinden in de chocolade, wordt de chocolade gemaakt met originele, authentieke machines. Sommige van deze machines zijn al meer dan 150 jaar oud. Dit alles om de traditionele recepten tot in perfectie uit te kunnen voeren.

 

Puurheid en eenvoud

Eenvoud van ingrediënten. Cacaomassa en rietsuiker is de basis van de repen. Sommige met vanille, fruit of noten als toevoeging. Amedei droogt het fruit en brandt de noten ook zelf. Er wordt uitsluitend gewerkt met de zeldzame cacaovariëteiten Criollo en Trinitario. Wist je dat het merendeel van de (supermarkt)chocolade afkomstig is van een andere variëteit? Dit is de de Forastero: Een massa product kun je wel zeggen. Amedei kiest voor de minst makkelijke weg; de cacaovariëteiten Criollo en Trinitario zijn namelijk gevoeliger voor klimaatomstandigheden, maar verfijnder van smaak. Er is hiervan minder beschikbaar, slechts 15% van de wereldoogst cacao is afkomstig van deze twee variëteiten. Hierdoor is de smaak uniek. De smaak van de cacaobonen, op de juiste manier geroosterd en verwerkt, is wat je proeft.

De passie die het merk uitstraalt, proef je terug in de chocolade. De cacao wordt met respect behandeld, zo voelt het voor mij. Amedei biedt mooie single origins: afkomstig uit één gebied met uniek smaakprofiel. Hoge kwaliteit controles bij Amedei zorgen voor de beste chocolade die ze verwerken tot jouw reep.

 

Winnaar Golden Beans

Amedei heeft in het korte bestaan diverse prijzen gewonnen: De witte chocolade met pistache, de melkchocolade Toscano Brown, Porcelana, pure chocolade 75% Nummer ‘9’, de pure chocolade Blanco de Criollo en nog enkele andere repen wonnen een Golden Bean. Ook de Venezuela is bijzonder, een Grand Cru. In okt/nov 2018 komen nieuwe repen uit die bijzonder interessant kunnen zijn: Een reep met 90% en eentje met 95% cacao worden verwacht. Ik kijk ernaar uit.

 

Het bezoek aan de Amedei fabriek in Toscane

Nu je het voorgaande hebt gelezen, weet je waarom ik Amedei chocolade zo waardeer. En daarom wilde ik er zo graag eens een kijkje nemen. Ik nam contact op, combineerde het met andere activiteiten in Italië en zo kwam ik, met 38 graden buiten op de thermometer, terecht in een gekoelde fabriek vol chocolade in Toscane.

We werden uiterst vriendelijk ontvangen door Elena, zij zou ons begeleiden die middag. Ze vertelde aan de hand van een presentatie over de achtergrond van chocolade, van de vrucht tot de reep. We kregen een geroosterde cacaoboon. Door deze te met de hand te vermalen kwam de schil vrij en proefden we van de 100% cacao die erin zat. Een volle chocoladesmaak, totaal niet bitter, vooral intens. Bijzonder, want dit is dus 100% chocolade zonder suiker.

Na lekker veel praten over chocolade kregen we een korte rondleiding door de fabriek. We zagen de antieke machines waar de bonen in werden geroosterd en gesorteerd. Daarna zagen we vloeibare chocolade door de concheermachine gaan. Amedei laat de chocolade voor maar liefst 72 uur concheren, wat leidt tot een zijdezachte chocolade. Elena liet ons even alleen en kwam terug met vier bekertjes gevuld met verse, warme geconcheerde chocolade uit Madagaskar. Zo fruitig en intens heb ik het niet eerder geproefd! Dat kwam natuurlijk ook omdat de chocolade nog warm was én we daar in onze hygiënische blauwe jasjes met blauwe mutsjes en sloffen stonden. Een unieke ervaring.

 

Terug in de ontvangstruimte kregen we een aantal kleine chocolaatjes te proeven, van melk tot 75% cacao. Sommige chocolade was voor mij bekend, want deze heb ik in mijn winkel. En toch proeft het anders als je er bent! Wat een fijne belevenis. We sloten af met een uitgebreid gesprek over chocolade, wat is het toch een fijn onderwerp:)

 

Wil jij Amedei in Toscane ook bezoeken?

Dat kan. Je kunt hier contact opnemen met Amedei en vragen naar de mogelijkheden en prijzen. Er zijn verschillende programma’s mogelijk, maar als je er toch bent en je hebt de mogelijkheid, zou ik de meest uitgebreide kiezen. Wil je in de buurt overnachten? Dan heb ik een heel fijn hotel gevonden op een kwartiertje afstand van Amedei. Het is een soort paleis, prachtige kamers en vertrekken, je waant je in de 17e eeuw! Hier vind je meer info over dit hotel.

 

Tot slot

Ik schijf dit artikel op eigen initiatief en vanuit mijn eigen passie voor goede chocolade. Net zoals ik die passie heb voor excellente thee. En áls je deze dan samenvoegt… kun je hele mooie smaakcombinaties maken. Daarom nam ik twee zakjes bijzondere Darjeeling thee mee naar Amedei, zodat zij daar in Italië kunnen genieten van goede chocolade én goede thee. En nu… heb ik stiekem een beetje trek gekregen. Ik besluit water te verwarmen, daarna een heerlijke kop thee te zetten met een passend Amedei chocolaatje en dan… heerlijk terugdenken aan deze fijne middag.

 

 

Heb je vragen over chocolade of thee? Neem contact met me op. Wil je Amedei chocolade beleven en meer weten over de verhalen achter de chocolade? Kies dan een Chocoladeproeverij bij Lente.

Vond je dit leuk om te lezen?
Misschien vind je deze blogs ook interessant

 

Lente Thee en chocolade webshop