Lente Thee en Chocolade | Thee zetten - Lente Thee en Chocolade - Scheveningen
Hoe zet je een kop goede thee? Wat heb je hiervoor nodig? Lees hier hoe je verse losse thee het best kunt bereiden.
Thee zetten tips bewaren
21352
page-template-default,page,page-id-21352,theme-hazel,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Lente Gong Fu Cha

Een kop goede thee zetten

 

Een topklasse thee herken je aan een goed aroma, een heldere kleur na het zetten en een smaak die lang blijft hangen. Met gemak is hij nog een keer op te gieten. Hoe je het beste uit de thee haalt, lees je hieronder. Hier vind je tips over hoe je een goede kopt thee kunt bereiden. Alle theeën van Lente zijn voorzien van een etiket met een zetadvies dat hiermee in lijn is. Kijk vooral naar wat je zelf lekker vindt: probeer, varieer… proef!

 

Hoeveel thee gebruik je?

Gemiddeld gebruik je een ‘teaspoon’ per kop van 200 ml. Een teaspoon is ook wel vergelijkbaar met een wat grotere theelepel of een dessertlepel. Sommige theeën vragen meer dan één schepje, omdat de structuur los en groot is, zoals witte thee.

 

Welke temperatuur mag het water zijn?

Om het beste uit de thee te halen, is het belangrijk rekening te houden met de temperatuur van het water. Dit verschilt per soort thee. Wanneer groene thee met te heet water wordt opgeschonken, komt er een bepaalde stof uit de blaadjes vrij, die voor een bittere smaak zorgt.

 

Het volgende kun je globaal aanhouden:thee in blik

 

  • Witte thee: 75 graden
  • Groene thee: 75-80 graden
  • Oolong: 95 graden
  • Zwarte thee: 95-100 graden
  • Pu-Ehr thee: 95-100 graden
  • Rooibos en kruiden: 100 graden

 

Hoelang laat je de thee trekken?

Sommige theeën vragen om een hele korte zettijd, terwijl andere theeën wel een paar minuten nodig hebben. Het hangt af van de hoeveelheid thee je gebruikt in combinatie tot de zettijd en de temperatuur van het water. Hierin kun je zelf variëren. Wanneer je meer losse thee gebruikt, kun je de thee korter laten trekken.

 

Voor witte en groene thee is soms 1 of 2 minuten al genoeg. Een donkerdere thee mag wel wat langer trekken. Op alle theeën van Lente staat een zetadvies dat je als richtlijn kunt gebruiken, maar varieer zelf vooral met de hoeveelheid thee en de temperatuur, in verhouding tot de trektijd.

 

Welke thee-accessoires heb je nodig?

Losse thee wil graag zwemmen, de theeblaadjes hebben ruimte nodig om zich uit te vouwen. Alleen dan komen het aroma en de smaak volledig tot uiting. Zorg voor een voldoende groot filter of zet de thee los in de pot (en giet hem daarna door een zeefje of filter af). Lente Thee en Chocolade verkoopt zowel papieren filters als roestvrijstalen filters. Papieren filters zijn gebruiksvriendelijk, hier kun je zelf losse thee in scheppen. RVS filters vul je en hang je daarna in je mok of theepot. Na het trekken kun je deze op het bijgeleverde schoteltje plaatsen. De thee in dit filter is eenvoudig nog een keer op te gieten en het filter is na gebruik makkelijk schoon te maken.

 

Ook zijn er teamakers en teapress-kannen beschikbaar. Dit is een filter en theepot inéén. Theeblaadjes in de teamaker, water erbij en na het trekken zet je de kan op een beker of pot en de teamaker loopt leeg, de theeblaadjes blijven achter. De teapress werkt met een drukknopje, en laat de thee naar beneden lopen. Dit zijn superhandige apparaten voor bijvoorbeeld thee op het werk. Lente Thee en Chocolade verkoopt deze teamakers en thee-accessoires in de winkel.

 

Tot slot: Hoe bewaar je je thee?theeblikken

Het is belangrijk om thee luchtdicht, droog en zonder licht te bewaren. Zo blijft de thee heel lang goed. Gebruik een goed theeblik, liefst met dubbele sluiting. Lente verkoopt mooie, handige theeblikken. Je kunt ook kiezen om de thee in het zakje te bewaren, gebruik dan de sluitclip die bij de zakjes thee van Lente zitten om het zakje goed af te sluiten. Thee neemt de geur van andere producten over, dus zet de thee niet naast de koffie of sterk ruikende kruiden.

 

Zo, hiermee heb je alle informatie die nodig is om een goede kop thee te zetten.

 

Waar wacht je nog op? Kom gezellig bij Lente een heerlijk theetje uitzoeken! Of kies voor een thee abonnement waarbij er elke maand een theepakket van Lente bij je thuis wordt bezorgd.

 

Elke maand thee, ik doe mee!