
Zelf ijsthee maken
5 stappen voor een geslaagde ijsthee
Hoewel warme thee op warme dagen eigenlijk heel goed is voor je lichaam, is het leuk om dan een ijskoude thee te maken. Uit America overgewaaid, doet inmiddels bijna iedereen het: zelf ijsthee maken. Home Made Icetea is véél gezonder dan de kant-en-klare iceteas uit de supermarkt, waar toch vaak veel andere ingrediënten aan zijn toegevoegd. Hier zet ik de 5 stappen op een rij die je helpen om zelf een heerlijke ijsthee te maken.
1) Kies je zetmethode: koud of warm
Je kunt natuurlijk warme thee zetten en deze af laten koelen. Of deze nog wat sterker zetten en direct over ijsblokjes heen gieten. Ik geef echter de voorkeur aan coldbrew. Het duurt iets langer, maar dan heb je ook wat. De drie voordelen van coldbrew ijsthee:
- Een koud getrokken ijsthee is verrassend lekker. Koud laten trekken zorgt dat de stoffen op een andere manier uit de blaadjes onttrokken worden dan warm zetten. Hierdoor krijg je een meer verfijnde smaak, mild en fris.
- Coldbrew ijsthee zit vol anti-oxidanten, is dus supergezond. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld witte koud getrokken thee zelfs méér anti-oxidanten bevat dan wanneer het warm gezet is.
- Er zit minder cafeïne in koud getrokken thee.
2) Kies smaak
De smaak van de thee die je gebruikt, bepaalt voor een belangrijk deel de basissmaak van je ijsthee. Gebruik bij voorkeur losse thee. De smaak hiervan is voller en intenser dan zakjesthee. Je kunt kiezen voor een melange (een combinatie van thee met fruit of bloemen) of een pure thee. Een paar ideeën uit het assortiment van Lente Thee en Chocolade (klik op de thee voor meer info):
- Echt Lente: een witte en groene thee met sinaasappel en ananas
- Vijgen, appel en zoete bessen: een fruitige zwarte thee met vijgen, appel en bessen
- Melange Royal: een smaakvolle thee met de smaak van perzik
Kom gerust in de winkel langs om te voelen, te proeven en te ruiken. Wil je deze theeën thuis ontvangen? bekijk ze in de Lente webshop.
3) Aan de slag
Doe 6 tot 8 gram losse thee (een flinke eetlepel) in een kan en giet er een liter koud water bij. Dek af en laat dit minimaal 5 uur trekken in de koelkast. Giet daarna de thee door een zeefje in een andere kan. De basis is nu klaar. Proef even en bedenk welke smaken je naar boven wilt halen. Het fruit dat je proeft, de vanille of misschien werkt munt juist als een prettige verfrissing?
4) Breng op smaak en kleur
Nu kun je losgaan op hoe je je ijsthee wilt verfijnen en versieren. Schijfjes citroen en munt staan altijd leuk en zorgen ook nog eens voor een frisse smaak. Kies voor een takje munt bij het serveren, maar wil je de thee langer laten staan met de munt erin, verwijder dan de stengels en gebruik alleen de blaadjes. Gedroogde bloemen en bloemblaadjes zoals lavendel of goudsbloem zorgen voor een vrolijke kan. Stukjes fruit zoals perzik, aardbei of ananas zien er prachtig uit en zorgen ook nog eens voor een extra fruitige ijsthee als je ze mee laat trekken. Een mooie Darjeeling of Silver Needles is puur van zichzelf al superlekker! Gewoon proeven en experimenteren.
Zoet, zoeter, zoetst… Voor sommigen kan het niet zoet genoeg zijn. Eventueel een scheutje tropische siroop om de fruitsmaak wat naar boven te halen, doet wonderen. Andere manieren zijn een schepje honing of een scheutje caramel- of vanillesiroop. Losse suiker lost wat lastig op in koud water. Toch is een zelfgemaakte ijsthee zonder toegevoegde suiker óók heel erg lekker!
5) En nu…serveren!
Serveer de ijsthee in een mooi glas met ijsblokjes en een schijfje citroen aan de rand van het glas. Of kies een mooie glazen kan en laat de gasten zelf schenken. En wil je indruk maken? Kies dan een mooie bloem als decoratie. Fruit of bloemen vooraf in je ijsblokjes verwerken is ook een leuk idee.
Zelf ijsthee maken? Het kan eigenlijk niet misgaan. Lekker aan de slag!
Interessant? Misschien vind je deze blogs ook leuk
