Natuurhoning
De goede werking van zuivere natuurlijke honing
Honing wordt al duizenden jaren gebruikt tegen allerlei kwalen. Lente verkoopt in de winkel de honing van de imker uit Clingendael. Dat is best bijzonder, deze honing is bijna nergens te koop. Het is heerlijke, echte 100% natuurhoning! Wist je dat de Egyptenaren honing als offer aan de goden gebruikten? En om te balsemen en uitwendige wonden mee te behandelen? De oude Grieken geloofden dat je door honing langer bleef leven. Ook werd het vroeger gebruikt als een ayurvedisch medicijn om het lichaam in balans te brengen. Aha, dat honing goed voor je is, is dus al heel lang bekend. Wat weten we er nog meer van?
Natuurhoning kristalliseert
Natuurhoning is honing die rechtstreeks van de imker komt. Dat noem je ook wel rauwe honing of koud geslingerde honing. Het is een zuiver natuurlijk product, vrij van pesticiden, onbewerkt en onverhit. Echte honing kan kristalliseren, ook wel versuikeren genoemd. Dit verschilt per honingsoort van enkele dagen tot enkele weken. De kristallisatie is de eindfase in de ontwikkeling van honing. Dit is dus een goed teken! Als de honing kristalliseert, weet je dat deze niet boven de 40 ˚C verhit is geweest en dus nog rauw is. Deze honing is gegarandeerd onbewerkt, het gaat hier om een natuurlijk product.
Koud geslingerde honing niet verhitten
Honing die je in de supermarkt kunt kopen is vaak niet koud geslingerd. Deze honing wordt verhit. Zodra honing verhit wordt, gaan de waardevolle voedingsstoffen verloren. Oké, nu we dat weten, is het dus van belang de natuurhoning zelf ook niet te verhitten. Alle honingsoorten bevatten belangrijke enzymen. Om deze te behouden, mag je de honing nooit hoger dan 37 graden verwarmen. Gebruik beter geen natuurhoning tijdens het bakken van cakes of koekjes. Alleen als je de honing ‘rauw’ eet, geniet je van de gezonde stoffen die erin zitten. Laat de thee of melk eerst flink afkoelen (tot lichaamstemperatuur), als je honing wilt toevoegen.
De goede werking van zuivere natuurlijke honing
Behalve enzymen bevat honing ook veel vitaminen, mineralen, aminozuren en antioxidanten. Uit onderzoeken blijkt elke keer dat natuurhoning veel goede eigenschappen heeft. Natuurhoning:
- heeft een grote voedingswaarde
- geeft veel energie. Uitputtings- en vermoeidheidsverschijnselen kunnen bestreden worden met honing (ook goed voor sporters)
- is zacht voor de maag en bevordert de spijsvertering
- is door de samenstelling makkelijk door het lichaam op te nemen
- bevordert het helen van (brand)wonden, schrammen, insecten- en hondenbeten. Het voorkomt infecties en laat de wond sneller drogen.
- bevat vrij veel glucose, dé voeding voor de hersenen
- helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren, door de natuurlijke fructose (veel gezonder dan de synthetische fructose)
- heeft een heilzame werking bij hart- en vaatziekten
- helpt tegen allergieën en hooikoorts
- versterkt in combinatie met kaneel bij dagelijks gebruik het immuunstelsel, en
- beschermt het lichaam tegen bacteriële en virale aanvallen (zoals luchtweginfecties). Een constant gebruik van honing versterkt de witte bloedlichaampjes.
We mogen de bijen wel dankbaar zijn voor dit mooie product dat ze ons kunnen leveren!
Werking en kenmerken per honingsoort
Lente verkoopt in de winkel honing van de imker. Het is heerlijke, echte 100% natuurhoning! Het aanbod varieert regelmatig en met de seizoenen.
Bloemenhoning
Gemengde bloemenhoning van diverse bloemen en planten. Goed tegen allergieën, astma en hooikoorts. Zoet van smaak, de samenstelling en smaak wisselen per seizoen. Ook als zomerhoning verkrijgbaar.
Kastanjehoning
Werkt bloedzuiverend, heeft een gunstig effect op de neiging tot trombose, aderontsteking, spataderen, bloedarmoede en slechte eetlust en heeft een gunstig effect op de bloedsomloop. Vol en kruidig van smaak, een bijzondere honing.
Koolzaadhoning
Goed voor de luchtwegen, vochtafdrijvend en heeft een sterk reinigende functie, maagverzachtend. Zeer geliefd bij kinderen en mensen die niet zo van honing houden. Mild van smaak, cremèachtig qua structuur.
Lindehoning
Heeft een gunstige werking op de zenuwen, werkt positief bij nervositeit, onrust, slaapstoornissen zoals slapeloosheid, en verder ook bij koorts, bronchitis en hardnekkige hoest. Daarnaast heeft hij ook een antiseptische werking (ontsmettend). Heeft een mint-anijsachtige smaak.
Leuke weetjes over de bijen
Honingbijen hebben bloemen nodig om hun voedsel te verzamelen. Hun voedsel bestaat uit nectar en stuifmeel. Een bij maakt per dag wel ongeveer 40 vluchten en bezoekt daarbij 4000 bloemen. Er zijn ongeveer 20.000 vleugelslagen nodig om 1 liter nectar te verzamelen, die opgeslagen in de maag weer naar de bijenkast wordt vervoerd. In de bijenkast wordt deze nectar omgezet in honing, die als voedsel en wintervoorraad voor de bijen dient. 1 Liter nectar is goed voor ongeveer 150 gram honing. Een deel van deze honing wordt geslingerd door de imker. De ongeveer 60.000 bijen die samenleven in een kast produceren jaarlijks 20 tot 30 kilo honing.
Bijen laten door middel van een bijendans aan andere bijen zien waar zij nectar kunnen vinden. Hoe enthousiaster er gedanst wordt hoe groter de potentiële nectarbron. Bijen zijn erg ijverig en houden hun kasten goed schoon. Alle verontreinigingen en dode bijen die zich in de kast bevinden worden dan ook snel naar buiten gewerkt.
Er is een groot verschil tussen bijen en wespen. Een bij komt niet op zoetigheid af en haalt alleen maar nectar uit bloemen (een bij is dus eigenlijk vegetarisch). Een wesp is dol op zoetigheid, vandaar dat zij je in de zomer nog wel eens kunnen lastigvallen als je iets lekkers eet. Wespen eten ook vlees en andere insecten zoals bijen. Wespen maken geen honing, maar eten de nectar lekker zelf op. Bijen maken hun huizen van was terwijl wespen in een huis van plantenresten leven. Een bij is bruin met zwart gestreept en een wesp geel met zwart. Een wesp is een stuk groter dan een bij. (bron)
Tot slot: tips voor gebruik van honing
Bewaren
Natuurhoning kan door het hoge suikergehalte jarenlang bewaard worden. Zet de honing wel op een koele en donkere plaats en sluit de pot goed, omdat de honing anders smaak en kleur verliest.
Kristalliseren
Dit is een natuurlijk proces. Om de honing weer vloeibaar te krijgen, zet de pot dan even in een waterbadje van max 40 graden (lichaamstemperatuur) of een tijdje op de verwarming.
Jonge kinderen
Honing kan sporen van de Botuline-bacterie bevatten, net zoals alle andere natuurproducten. Omdat een baby nog niet over een ontwikkeld spijsverteringsstelsel beschikt, kan deze bacterie zich in de darmpjes vestigen. Het is dan ook af te raden om honing te geven aan kinderen jonger dan één jaar.
Gebruik
Honing is heerlijk op de boterham, door de yoghurt, op een pannenkoek of gewoon puur. Je kunt er een heerlijke honing-mosterdsaus van maken. Of je zelfgemaakte Ice tea op een natuurlijke manier mee op smaak brengen.