Lente Thee en Chocolade | Matcha... Wat kun je ermee? Lente Thee en Chocolade
Matcha wordt ook wel gezien als de gezondste thee die er is. Maar wat is het nu precies? Wat doet het en wat kun je ermee? Lees hier over Matcha, inclusief recepten voor Matchathee en Matcha Latte met Witte Chocolade
Matcha Matcha Latte Poederthee Japan groene thee gezond
22017
post-template-default,single,single-post,postid-22017,single-format-standard,theme-hazel,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Matcha: een echte lentethee

Matcha

Matcha wordt ook wel gezien als de gezondste thee die er is

 

Maar wat is het nu precies? Wat doet het en wat kun je ermee?

Matcha is een Japanse groene poederthee en wordt gemaakt van de jongste blaadjes van de theeplant Camellia Sinensis. Eigenlijk net als andere groene theeën. Maar om tot Matcha te komen, worden deze blaadjes vermalen tot poeder. Matcha (letterlijk: fijn poederthee) is een belangrijk onderdeel binnen de Japanse cultuur. Duizend jaar geleden ontdekten Boeddhistische monniken dat het drinken van het héle blad veel meer gezondheidsvoordelen opleverde, dan wanneer je de theebladeren alleen laat trekken als thee. Want wanneer je Matcha drinkt, drink je eigenlijk het hele theeblad op.

 

Het is een oeroud geheim medicijn met een heldergroene kleur en een frisse, zachtzoete smaak

 

Waarom is Matcha zo gezond?

De theeplanten waarvan Matcha wordt gemaakt, worden een aantal weken vóór de oogst met donkere zeildoeken afgedekt. Deze oogst is altijd in de lente, als de bladknoppen beginnen te groeien. Door het afdekken krijgen de theeplanten 90% minder zonlicht. Daardoor maken de theeplanten meer chlorofyl aan. Chlorofyl zorgt ervoor dat ons bloed meer zuurstof op kan nemen en helpt het immuunsysteem opbouwen. Het is goed voor de haren, nagels en de huid. Chlorofyl zorgt voor de heldergroene kleur van de blaadjes. Ze bevatten veel aminozuren, vitaminen en anti-oxidanten. Matcha is stimulerend en verkwikkend, het brengt mentale helderheid. En toch is het ook kalmerend. De smaak van Matcha is als een goede Japanse groene thee. Fris, grassig, zachtzoet. Een klein bittertje mag erin zitten.

 

Goed om te weten:
  • Matcha is afkomstig van de mooiste delen van de theeplant. Matcha is niet goedkoop. Is dat het wel, dan is het waarschijnlijk geen echte Matcha, maar ‘normale’ vermalen groene thee.
  • Drink Matcha bij voorkeur niet op een lege maag en niet meer dan twee koppen per dag. Het is sterk spul.
  • Je kunt Matcha ook bij het bakken gebruiken.

 

Hoe gebruik je Matcha?

In Japan is het maken van Matcha thee een vorm van kunst, een theeritueel, een serie vooraf bepaalde handelingen die na elkaar worden verricht. Het is een serieuze aangelegenheid. Met een kleine spatel doe je de poederthee in een kom, je giet er heet water over en klopt met een bamboe klopper de thee op. Hierdoor ontstaat een schuimige massa. In Japan drinkt men deze thee in rust en stilte.

 

Kwaliteit

Matcha wordt steeds bekender en populairder. Niet elke Matcha heeft een mooie kwaliteit. Sommige Matcha is bijvoorbeeld meer geschikt om mee te bakken. Zo kun je je cake op een natuurlijke manier een groene kleur geven. Of wat denk je van heldergroene Matcha door brownies, koekjes, smoothies en yoghurt? Wil je Matcha als thee gebruiken, ga dan op zoek naar een mooie kwaliteit. Een goede Matcha is heldergroen van kleur en smaakt fris, mild met een zachtzoete nasmaak. Bij Lente thee en Chocolade kun je terecht voor mooie Matcha en alles wat je nodig hebt om een goede kop Matcha te zetten.

 

Hoe zet je een lekkere kop Matcha (Latte)?

Zorg voor de juiste tools. Bekijk de accessoires die er zijn om Matchathee te kunnen bereiden. Zoals een bamboe klopper, dat maakt het opkloppen wel heel makkelijk. En vergeet de Matcha thee niet. Misschien kun je aan de slag met wat je al thuis hebt.

Je hebt nodig:

Goede kwaliteit Matcha poederthee – Half kopje heet water (Spa Blauw, 80 ml afgekoeld tot 85 graden)  – Zeefje – Diepe kom met vlakke bodem (chawan) – Bamboe klopper (chasen) – Klein lepeltje (chashaku)

Aan de slag:

Doe twee kleine schepjes Matcha (1 gram) in de zeef boven de kom en zeef de Matcha om klontjes te voorkomen. Giet het warme water over de Matchapoeder. Klop dit op via zigzagbewegingen eerst langzaam en als het begint te schuimen, wat sneller. Klop tot slot alleen de schuimlaag op. Er ontstaat na ongeveer een halve minuut een mooie schuimlaag en een zijdezachte thee.

Voor een Matcha Latte giet je er als laatste wat opgeklopte warme melk bij (gebruik dan iets minder warm water). En voeg een schepje honing toe als je van zoet houdt. Strooi er tot slot wat Matcha poeder overheen. Combineer en drink ook eens met een stukje pure chocolade in je mond. Enjoy!

 

 

In 7 stappen een Matcha Latte met Witte Chocolade (voor 2 koppen)

 

1.Verwarm 400 ml melk

2.Als het tegen de kook aan is, voeg je 50 gram witte chocolade in stukjes toe, zet het vuur laag en roer tot het gesmolten is en zet uit

3.Doe in elke kop een theelepel Matcha

4.Doe er een eetlepel heet water bij en meng door te roeren

5.Giet de warme melk met witte chocolade bij het groene mengsel

6.Klop nog wat warme melk op en voeg het schuim toe aan je kopjes

7.Bestrooi met Matchapoeder en… geniet!

 

Kies eens wat anders, kies Matcha.
Neem je tijd, ga aan de slag, klop of bak, en varieer. Veel plezier!

 

Matcha thee of accessoires bestellen? Dat kan hier.