Voorjaarsmoeheid
Lees hier 5 dingen die helpen
Het is lente, zonnig en de dagen worden langer. Je wordt als vanzelf naar buiten getrokken! Je wilt zoveel, meer dan in een dag past, liefst doe je alles tegelijk. Maar… je voelt je zó ontzettend moe. Herken je dit? Misschien zit je er wel middenin. Misschien is het zelfs overgegaan in een griep. Voorjaarsmoeheid, het is de tijd ervoor. Lees hier wat je eraan kunt doen.
Maar eerst: Hoe komt het?
In de winter is onze energie naar binnen gericht. Winter is de tijd van denken, voeden, plannen maken. Nu de lente begint, richt de energie zich naar buiten. We willen naar buiten, letterlijk en figuurlijk. We willen DOEN. We willen aan die plannen gaan werken. Het stofje serotonine in onze hersenen neemt in de lente toe terwijl ons lichaam nog niet zover is. Het stofje melatonine dat in de winter in hoge mate aanwezig is, is er nog. Deze combinatie van zoveel willen en naar buiten treden, terwijl je lichaam nog ‘naar binnen’ is gericht, maakt je heel erg moe. En dat voelt gek. De kans is groot dat je het negeert, simpelweg omdat het niet past bij je plannen. Je gaat door, geeft jezelf niet genoeg aandacht en wordt misschien wel ziek.
Wat helpt?
1 Accepteer…
…dat je je wat minder fit voelt. Nu je weet dat dit bij het seizoen hoort en dat je niet de enige bent, is het makkelijker hiermee om te gaan. Laat het toe. Doe dingen rustiger aan, denk langer na voordat je een keuze maakt, neem de rust die je lichaam vraagt. Je zult merken dat de moeheid sneller voorbij zal zijn, als je het toelaat.
2 Eet…
…wat het seizoen biedt. Voeding is zo belangrijk. Kies voor vers en spoel goed af voor gebruik. De natuur zorgt eigenlijk heel goed voor ons, seizoengroenten bevatten alle stoffen die we op dat moment nodig hebben. Als je zoekt en vraagt naar groenten en fruit van de lente, dan vind je producten als aalbessen, tuinkers en groene bladgroenten zoals spinazie, raapstelen en andijvie. De eerste planten die opkomen in de lente zijn reinigend, vol vitamines en mineralen. Precies wat we nu nodig hebben. We zijn misschien niet gewend op die manier boodschappen te doen, omdat veel producten het hele jaar door beschikbaar zijn.
3 Drink thee…
Kies juist nu voor lentegeplukte thee. Deze bevat veel mineralen, is zoet en aromatisch. De theeplant heeft in de winter veel voedingsstoffen en suiker opgeslagen voor de groei die nog komt. Bij het plukken in de lente geniet je van deze complexiteit van voedingsstoffen en de thee zit vol energie! Bovendien bevatten theebladeren, net als groene bladgroenten, chlorofyl. Chlorofyl is het groene pigment van planten, ook wel het bloed van de plant genoemd. Het bevat magnesium, is reinigend en desinfecterend. Ons bloed neemt door chlorofyl meer zuurstof op, wat ons immuunsysteem versterkt. In de lente maken (thee)planten extra veel chlorofyl aan, door de kille dagen in combinatie met het nog beperkte zonlicht. Vooral Matcha thee is erg gezond, omdat je als het ware het hele theeblad opdrinkt.
4 Groen!
Omring je met groen, letterlijk en figuurlijk. Draag groene kleding, ga erop uit en zoek het groen op. Kies voor planten in huis, ga met moestuintjes aan de slag. Het helpt echt! Groen werkt kalmerend, geeft rust en is activerend voor lichaam en geest.
5 Tot slot: Verwarm…
…jezelf nog zoveel mogelijk, zowel van buiten als van binnen. Draag een vest of sjaal en neem elke dag een goede kop (kruiden)thee. Kruiden zoals kardemom, gember en kaneel verwarmen je van binnenuit. Deze warmte is belangrijk, want… het is lente, en nog geen zomer 🙂