Lente Thee en Chocolade | Cafeïne / theïne in thee
26330
post-template-default,single,single-post,postid-26330,single-format-standard,theme-hazel,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Cafeïne / theïne in thee

Cafeïne / theïne in thee

Welke thee bevat weinig of geen cafeïne? Meteen antwoord geven kan ik niet. Als mij deze vraag gesteld wordt, vraag ik altijd door; is er een speciale reden waarom iemand geen theïne of cafeïne mag?

Vaak is het uit eigen beweging, zoals het tijdelijk minder cafeïne willen nuttigen. Soms is iemand zwanger of er is een andere reden. Meteen doorverwijzen naar de kruidenmelanges doe ik niet. Want juist bij zwangerschap moet je erg opletten met kruiden. Ook in andere situaties (o.a. bij medicijngebruik) is het beter hiermee rekening te houden om zo een goede en passende keus te kunnen maken.

Misverstand: thee en cafeïne

Het is een misverstand dat thee veel cafeïne bevat. Hoeveel theïne er is een thee zit, hangt af van veel factoren. Niet alleen welke soort thee het is (wit, groen, oolong of zwart). Maar nog belangrijker is: Waar komt de thee vandaan, welk land en welke regio? Welke blaadjes zijn geplukt, groot of klein? Groeit de thee hoog in de Himalaya of juist in een laaggelegen/vlak gebied? Hoe is de bewerking in de fabriek gebeurd? En: hoe zet jij de thee? De temperatuur van het water en hoelang je de thee laat trekken, zijn erg belangrijk voor de hoeveelheid theïne die vrijkomt. Overigens kun je de termen cafeïne en theïne prima door elkaar gebruiken, het stofje is hetzelfde, maar bij thee kan je het theïne noemen.

Welke thee bevat weinig theïne?

De wijze waarop jij je thee zet, bepaalt de smaak én ook de hoeveelheid theïne in je kopje. Wil je een sterke kop thee, wil je goed wakker worden bijvoorbeeld omdat je die dag geen koffie drinkt? Zet je thee extra heet en laat lang trekken. Wil jij juist een ‘zachte’ kop thee, wil je zo min mogelijk theïne binnenkrijgen? Vraag mij dan om advies welke thee hier het meest voor geschikt is. Er zijn echt wel theeën (zowel wit, groen of zwart) die heel weinig theïne bevatten. Ik weet welke je het beste kunt kiezen, passend bij jouw wensen. En als je die dan op de juiste wijze zet: pas de temperatuur wat aan, laat iets korter trekken, dan bevat jouw kop thee heel weinig theïne. Of helemaal geen theïne, afhankelijk van de keuze. Zo kan jij dus blijven genieten van een heerlijke kop thee! Gedurende welke periode dan ook.

Advies nodig bij jouw keuze? Kom langs in de winkel in Scheveningen of stuur een email en bestel in de webshop.

Vond je dit leuk om te lezen? Misschien vind je deze blogs ook interessant