Lente Thee en Chocolade | Plastic in theezakjes: Wat doe je eraan
Plastic in een theezakje? Al die tijd dacht je dat je thee dronk uit een veilig zakje. Nu blijkt er plastic in te zitten waardoor het theezakje niet oplost in ons milieu. Hoe zit dit precies en wat kun jij eraan doen? Ik leg het je uit.
Plastic in theezakjes losse thee rooibos kruiden duurzaamheid afval lente theewinkel webshop thee kopen milieu veilig voeding
24320
post-template-default,single,single-post,postid-24320,single-format-standard,theme-hazel,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-8.0.1,vc_responsive

Plastic in theezakjes: Wat doe je eraan?

Plastic in theezakjes: Wat doe je eraan?

 

Plastic in een theezakje? Al die tijd dacht je dat je thee dronk uit een veilig zakje. Nu blijkt er plastic in te zitten waardoor het theezakje niet oplost in ons milieu. Hoe zit dit precies en wat kun jij eraan doen? Ik leg het je uit.

 

 

In september volgde ik een internationaal theecongres waar het item ‘plastic in theezakjes’ hoog op de agenda stond. Of beter gezegd: plastic-vrije theezakjes, want dat is het doel waar naartoe gewerkt wordt. Een groot deel van de aanwezigen was werkzaam bij een bedrijf in de verpakkingsindustrie. En dus heb ik deze gelegenheid aangegrepen om een en ander uit te zoeken en veel vragen te stellen.

 

Hoe zit het? Waarom plastic?

Er worden op dit moment verschillende materialen gebruikt voor theezakjes. De papieren theezakjes bevatten voor 92% thee (of gruis als je het zo wilt noemen). De overige 8% is verpakking en dit is papier vermengd met plastic. Dit plastic is nodig om het papier steviger te maken, te kunnen vouwen en dicht te plakken. Anders zou alle thee eruit vallen als je het theezakje een paar keer in je kopje heen en weer hengelt (en geloof me: dit gruis wil je niet in je kopje laten vallen).

De gedachte dat deze plastic onderdeeltjes ook in je thee terecht komen, komt nu snel in je op. Je verhit het theezakje, er komt zuurstof vrij door het gehengel en vervolgens drink je je thee. Mij werd verteld dat dit plastic veilig is, en het product is getest op voedselveiligheid. Maar… toch voelt het anders.

 

Plastic in ons milieu

Hoe verwerkt het milieu dit plastic-theezakje? Het plastic wordt pas bij een temperatuur van 160 graden volledig omgezet. Ons milieu en afvalverwerkingsysteem is op dit moment niet ingericht om deze theezakjes apart en juist te verwerken. Waardoor het nu níet verwerkt wordt: de plastic deeltjes in het papieren theezakje blijven een eeuwigheid in onze omgeving bestaan.

 

Het alternatief: bio-plastic. Dit is nog steeds plastic

Tien jaar geleden werd er een alternatief geïntroduceerd: PLA. PLA is een bio-plastic en functioneel ook geschikt voor theezakjes. Het is afkomstig van bijvoorbeeld suikerriet of maïs. Het wordt vaak ten onrechte ‘biodegradable’ of ‘compostable’ genoemd. PLA wordt gepresenteerd als 100% afbreekbaar en natuurlijk. En lijkt hiermee een goed alternatief voor het theezakje. Maar let op: wat bijna niemand weet en wat er bij de uitvinding ook niet bij werd verteld, is dat PLA pas afbreekbaar is bij een temperatuur van 60 graden, in combinatie met zuurstof en bacteriën. Dat is een omgeving die we niet thuis niet hebben gecreëerd voor ons afval. PLA is alleen afbreekbaar in een juiste industriële afvalomgeving. Dus ook dit theezakje kan niet op de composthoop. Dit bio-plastic theezakje komt bij ons huisafval terecht en dit specifieke materiaal duurt maar liefst 450 jaar (!) voordat het volledig is afgebroken. Schokkend.

 

Afval, huisafval, compost, verwerking

Op dit moment komt al ons afval op een grote hoop terecht. De overheden willen eerst alternatieve producten zien, voordat ze het afval specifieker gaan gescheiden. De verpakkingsindustrie is heel druk bezig met uitvinden van alternatieven. Zodra er een afbreekbaar product op de markt komt, wat zal de prijs zijn? En is dit veilig? De milieu-verzachtende eigenschappen zullen niet tot hun recht komen, zolang het afval niet op de juiste manier wordt verwerkt. En dat heeft schadelijke gevolgen.

 

Dit kun jij doen

Met elkaar kunnen we kritischer worden. Laat die theezakjes lekker staan. Dan hoeven ze niet meer geproduceerd te worden en hoeven ze niet ons afvalsysteem in, waar ze nog 450 jaar blijven bestaan, omdat ze niet goed verwerkt kunnen worden.

  • Losse thee is zoveel lekkerder, de thee is echt anders: echte verse blaadjes en kruiden (in plaats van fijngemalen, stofachtig gruis).
  • De boeren die losse thee maken, kiezen voor kwaliteit. Grote internationale bedrijven waar theezakjes worden geproduceerd, zetten de boeren vaak onder druk om zoveel mogelijk thee voor een zeer lage prijs te leveren. Dit komt de smaak niet ten goede en zorgt vaak voor slechte werk- en natuuromstandigheden.
  • Losse thee is zoveel duurzamer. Met een filter van katoen of RVS kun je oneindig thee zetten zonder afval.
  • En tot slot: losse thee is veel goedkoper dan voorverpakte thee in zakjes! Omgerekend komt het op gemiddeld zo’n 5 cent per kop voor heerlijke goede losse thee.

 

Tip: Als je je theeblik meeneemt naar de winkel (dat mag ook jouw eigen lievelings theeblik zijn), dan schep ik de thee meteen in je blik. Hierdoor kun je heel lang en geheel verpakkingsvrij genieten van je thee.

 

Er is dan ook maar één echte oplossing voor het ‘plastic-in-theezakjes’ probleem. Kies voor duurzaam, kies voor je portemonnee en kies voor smaak: kies voor losse thee.

 

Ik hoop je hiermee geïnspireerd te hebben. Kies voor thee van Lente!

Wil je kennismaken met losse thee? Kies dan voor een Theeproeverij bij Lente en proef verschillende soorten thee gecombineerd met lekkers.

Vond je dit leuk om te lezen?
Misschien vind je deze blogs ook interessant

 

Lente Thee en chocolade webshop