Lente Thee en Chocolade | Terug uit Darjeeling, een prachtige reis op zoek naar Darjeeling Lente thee
Terug van mijn theereis naar Darjeeling - India. Ik ging in gesprek met de mensen achter jouw kopje thee, ik proefde thee en plukte samen met de theepluksters de mooiste thee. Lees verder...
Darjeeling Lente Thee en Chocolade First Flush Second Flush Monsoon Autumn Darjeeling theereis teatrip India
23511
post-template-default,single,single-post,postid-23511,single-format-standard,theme-hazel,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Terug uit Darjeeling

Terug uit Darjeeling

 

Elke minuut veranderende de lucht. Ik heb ernaar gekeken alsof ik een film zat te kijken.

 

Op mijn schoot een kopje thee. Naast mij een grote theepot gevuld met First Flush Darjeeling. Een bord ernaast met lemoncake, brownie en krokante en gekruide stukjes bloemkool. De afternoontea in Darjeeling in India is zoals ie hoort te zijn. Net terug van twee weken Darjeeling geniet ik na. Mijn eerste dag weer terug in Nederland en ik vraag me af wat ik het eerste zal doen. De bestellingen uitsturen? De nieuwe theeën scheppen? Of wat computerwerk, etiketten maken en mijn website aanpassen?

 

Ondertussen pak ik tassen uit en zet thee. De thee die ik meenam uit Darjeeling. Verser dan vers en smaakvol. Fris, zacht, diep van smaak en een geur die mij meeneemt naar daar. Daar waar het eten zo’n belangrijke rol speelt. Mensen zijn een groot deel van de dag bezig met het bereiden en nuttigen van eten. Het eten is gekleurd, voedzaam en gezond. En gekruid, dat ook. Ik heb ervan genoten dat het elke dag voor mij werd bereid. Pure smaken, veel variatie. Zowel zoet als hartig, zowel ontbijt als bij het diner, alles met aandacht bereid en het voedt je zoals je lichaam dat nodig heeft.
 

Ik bezocht theevelden en plukte thee. Ik liep tussen de dames met manden op hun hoofd en probeerde niet te zakken op steile hellingen. Ik zocht naar de juiste hoogte van de knoppen en bladeren zodat alleen het juiste werd geplukt. Het luistert nauw en de supervisor liep mee en bewaakte nauwkeurig dat alleen dat werd geplukt wat nodig was. Niet meer en niet minder. Het is werkelijk een kunst, theeplukken. Dat je er fit voor moet zijn, is ook duidelijk. De manden zijn zwaar, ook al zit er in dit seizoen niet eens het maximale aan theeblaadjes in. Het First Flush seizoen is gericht op kwaliteit en niet op kwantiteit. De groei is langzaam, de blaadjes zitten vol met smaak. Anders is dat in het regenseizoen, de monsoon periode, waar door de regen de theeplanten groeien als kool. De smaak daarentegen is minder verfijnd. Daarom is First Flush zo gewild en bijzonder, smaakvol en verfijnd.
 

Ik bezocht verschillende theefabrieken en het is geweldig te zien dat er zoveel verschillen zitten tussen schijnbaar dezelfde theeën. Als je denkt dat elke Darjeeling hetzelfde is dan heb je het mis. En als je denkt dat elke First Flush hetzelfde smaakt, zeker niet. Het verwerkingsproces is overal anders en verandert per moment. Het hangt volledig af van de geplukte blaadjes. Die vertellen wat er moet gebeuren. Uiteraard neemt de manager in de theefabriek de beslissingen en die heeft dan ook een enorm belangrijke rol tot aan het eindproduct.
 

Komende tijd deel ik foto’s en filmpjes van mijn reis. Ik zal wat meer vertellen over de verschillende plukmomenten. Ik laat je graag zien hoe het leven daar is. Liever nog praat ik erover. Tijdens mijn komende theeproeverijen neem ik je mee naar Darjeeling. Een theeproeverij is al te boeken vanaf twee personen op een dag naar keuze (in overleg). Mail me je voorkeur voor een datum en wie weet zit jij binnenkort aan de Darjeeling First Flush. Of heb je liever een kopje Second Flush?
Voor nu schenk ik nog een kopje thee in en start mijn computer op. Hmm, de accu is leeg en er is geen oplader in de buurt. Goed, dan maar wat administratie doen. Waar had ik nu al spullen gelegd die niet mee hoefden naar India? Het is me duidelijk. Ik mag nog even nagenieten en hoef nog niet aan het werk. Hoe moeilijk dat ook is. Ik zit vandaag verplicht aan de thee 😉
 

Bekijk en bestel hier de lekkerste Darjeeling thee


Vond je dit leuk om te lezen?
Misschien vind je deze blogs ook interessant