Lente Thee en Chocolade | Een gewone thee, niks bijzonders
Wat is eigenlijk een gewone thee? Ik kan me hier alles bij voorstellen. Geen smaakjes, geen fruit, geen gekke dingen, geen fratsen. Gewoon, een kop zwarte thee zoals thee bedoeld is. Lees verder...
Thee Lente Thee en Chocolade First Flush Darjeeling kopje thee losse thee ijsthee icetea theereis theefilter gezond voeding gewone thee theeplukken theewinkel
23834
post-template-default,single,single-post,postid-23834,single-format-standard,theme-hazel,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Een gewone thee


 

Een gewone thee

 

Wat is eigenlijk een gewone thee? Ik kan me hier alles bij voorstellen. Geen smaakjes, geen fruit, geen gekke dingen, geen fratsen. Gewoon, een kop zwarte thee zoals thee bedoeld is.

 
Als ik de klant vraag wat voor een thee hij of zij zoekt, hoor ik regelmatig: ‘Oh gewoon, een gewone thee. Niks bijzonders.’ Als we een plaatje van een kop thee zien, zien we ook vaak een gewone thee. Donker van kleur, in een mooi theekopje. En hoe lekker kan het zijn, een gewone thee zonder smaakje? Precies wat je nodig hebt op dat moment.
 
En toch, als je weet hoeveel handwerk er in een kop echte thee zit, kun je eigenlijk niet spreken van een gewone thee. Ik denk aan de dames die in de hitte de theevelden door schuifelen om met hun handen de mooiste theeblaadjes te plukken. Ik denk aan de managers die bijna bovenop deze dames staan om de gebieden aan te wijzen waar ze die dag mogen plukken. Ik zie theevelden vol theeplanten, die er op het eerste gezicht allemaal hetzelfde uitzien, maar waar op plantniveau geplukt wordt. Ik zie manden, gevuld met theeblaadjes, getild en gedragen. Deze manden gaan naar de fabriek en daar begint het proces. Er wordt gewogen, gerold, gedroogd, gesorteerd, ingepakt. Er wordt geproefd, gekeurd en geselecteerd. Alleen de beste thee gaat het land uit. De thee wordt vervoerd en via zo min mogelijk schakels komt de verse thee in theewinkels terecht.
 
Als ik mijn thee ontvang, is er al een hele weg afgelegd. Bij het openen van de zak, brengt de geur mij naar deze route, naar het proces, en naar het theeblad en theeland terug. Wist je dat ná het opgieten van de thee, het theeblad ook weer zichtbaar is? Vaak kun je delen van het blad terugzien en hoe hoger de gradatie van de thee, hoe meer bladknoppen je kunt zien.
 
De smaak van de thee hangt af van welk blad er is geplukt, waar dit is geplukt, en welk proces er is doorlopen in de fabriek. Zo kan een thee krachtig zijn of verfijnd, fruitig of kruidig. Er kunnen heel veel smaaktonen in een thee zitten. Maar dit hoeft niet altijd, soms zoeken we gewoon een ‘eenvoudige’ thee.
 
Thee is een complex product. En dat maakt het zo aantrekkelijk. De geschiedenis van thee is interessant, de cultuur, het bewerkingsproces en de techniek. Thee is ook chemie, door de verbinding met water op een bepaalde temperatuur ontstaan interessante smaken. Toen ik nog als Toezichthouder werkte (in een andere branche), gingen de alarmbellen af bij een ‘complex product’. Want een complex product kan ondoorzichtig zijn en ingewikkeld. Hoe beoordeel je dan of het bij je past?
 

Daarom zijn er speciaalzaken, waar het product tot zijn recht komt. Daarom zijn er adviseurs, mensen met kennis die je verder helpen en waarbij je aan een paar woorden genoeg hebt.
 

Heb je vragen over een thee? Neem contact met me op. Wil je thee beleven en meer weten over de verhalen achter jouw kopje thee?

Kies dan een Theeproeverij bij Lente.

Vond je dit leuk om te lezen?
Misschien vind je deze blogs ook interessant

Lente Thee en chocolade webshop