Lente Thee en Chocolade | Hoe werkt een Tea Tasting Sessie?
Geslurp. Stilte. Getik van lepels in een kopje. Weer geslurp. Dat kan niet anders dan het geluid van een theeproefsessie zijn. Het slurpen gebeurt om zuurstof bij de thee te laten komen. Zodat het sneller afkoelt en omdat je door de combinatie met zuurstof de thee beter kunt proeven. Lees verder...
Thee Lente Thee en Chocolade kopje tea tasting theeproeverij thee proeven losse thee verse thee ijsthee icetea theereis theefilter gezond voeding gewone thee theeplukken theewinkel
24111
post-template-default,single,single-post,postid-24111,single-format-standard,theme-hazel,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Hoe werkt een Tea Tasting Sessie?

Hoe werkt een Tea Tasting Sessie?

 
 
Geslurp. Stilte. Getik van lepels in een kopje. Weer geslurp. Dat kan niet anders dan het geluid van een theeproefsessie zijn. 

Het slurpen gebeurt om zuurstof bij de thee te laten komen. Zodat het sneller afkoelt en omdat je door de combinatie met zuurstof de thee beter kunt proeven. En dat is van belang want bij een Tea Tasting sessie draait het om smaak. Maar ook: Wat ruik je? Wat zie je?

In een lange rij staan verschillende theeën opgesteld. Bijvoorbeeld eenzelfde soort thee van één theetuin die in dezelfde periode is geplukt, zoals 8x een First Flush. Het kunnen ook verschillende theeën van diverse theetuinen zijn, zoals een witte, groene, oolong en zwarte thee op een rij. Voor iedere zak gevuld met thee staat een klein wit potje met deksel en een kom. Alle theeblaadjes worden zorgvuldig afgewogen en in de potjes gedaan. Vaak wordt een muntje gebruikt om de thee af te wegen. Dezelfde hoeveelheid blaadjes, dezelfde hoeveelheid water, op dezelfde temperatuur en 5 minuten trektijd. Op deze manier zet je een enorm sterke kop thee, met de bedoeling dat je hiermee alle smaken eruit haalt. Zowel de bittere smaken als de zoete, kruidige, fruitige; net welke smaken de thee in zich heeft. De kunst is om de mooie smaken boven de sterke, bittere of astringente smaken uit te halen.

Na het afgieten van de potjes in de kommen is de kleur van de thee zichtbaar. Er wordt altijd heel even gewacht zodat de thee iets afkoelt en beter te proeven is. De proevers krijgen een lepel en één voor één scheppen ze de thee uit de kommen en slurpen ze deze op. De hele rij met kopjes thee levert altijd een mooie foto op. Soms kleine kleurverschillen, soms een geweldig kleurenpalet. De tafel met kopjes staat altijd onder een raam, zodat er voldoende licht is om de kleuren te kunnen zien.

Ik heb verschillende Tea Tasting sessies gedaan en het vereist altijd concentratie. Met aandacht proeven, erover praten, weer proeven. En tot slot nogmaals proeven als de thee is afgekoeld. En weer ruiken. Het mooiste is om het samen te doen. Gedachten uitwisselen. Blaadjes bekijken, ruiken. Op deze manier kom je veel te weten over de thee, hoe deze bewerkt is en over de theetuin. In Darjeeling en Nepal heb ik veel tijd besteed aan het proeven en het praten. Terwijl ik proef, bedenk ik vaak al een zetadvies hoe ik denk dat de thee het beste tot zijn recht komt. Dat is iets wat ik later altijd nog uitvoerig uitprobeer.

Behalve de thee speelt ook het water een rol. Wij hebben hier in Nederland ander water dan in Nepal of India, of waar dan ook. Het water verschilt zelfs per regio binnen Nederland. Dezelfde thee kan dus de ene keer iets anders smaken dan de andere keer, afhankelijk van waar je bent. Ik heb dan ook verschillende samples meegekregen om deze met Nederlands water te gaan proeven. Heel benieuwd hoe de smaken hier uitkomen!

Wil je ook proeven?
Tijdens een Theeproeverij bij Lente proef je verschillende theeën. Niet naast elkaar, maar achter elkaar. Zo staan we wat langer stil bij elke thee. Verschillende soorten thee komen voorbij: verschillende bewerkingen en verschillende landen. Graag laat ik je ook de Nepalese theesamples proeven! Bekijk hier de mogelijkheid voor een theeproeverij bij Lente.

Vond je dit leuk om te lezen?
Misschien vind je deze blogs ook interessant
Lente Thee en chocolade webshop