Lente Thee en Chocolade | Kukicha - Lente Thee en Chocolade
Ben je ook zo benieuwd naar het verhaal achter de thee? Lees hier het verhaal van de Kukicha, een Japanse groene thee.
21169
post-template-default,single,single-post,postid-21169,single-format-standard,theme-hazel,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.1,vc_responsive

Kukicha

Kukicha

Kukicha

Een supergezonde Japanse groene thee

Lees in deze blog wat een Kukicha precies is en met welke gerechten deze thee perfect combineert.

Twijgjesthee

Kukicha wordt ook wel twijgjesthee genoemd, omdat het bestaat uit stengels en twijgen van de theeplant. In het verleden was deze thee vaak voor de armen. De hogere klasse kreeg de blaadjes van de theeplant en de boeren bleven achter met de twijgjes. Nog steeds is deze soort niet zo populair vergeleken met andere Japanse theesoorten, maar dat verandert doordat steeds meer mensen de gezondheidsvoordelen en de smaak-kwaliteit van deze thee leren kennen. Kukicha (in Japan ‘Bocha’ genoemd) is afkomstig van dezelfde oogst als de Sencha (een theesoort die ongeveer 80% van de hele theeproductie in Japan vertegenwoordigt), alsook van de meest prestigieuze Japanse thee Gyukuro. Kukicha wordt vaak gemengd met een Sencha, waardoor de thee zowel twijgjes als groene, puntige blaadjes bevat.

Japan als theeland

Japan is een prachtig theeland. In Japan wordt de thee gestoomd (in tegenstelling tot bijvoorbeeld China waar groene thee vaak wordt verhit in een wok) en daarna gerold en gedroogd. De Japanse theepot, de Kyusu, heeft een handvat dat met een hoek van 90 graden op de schenktuit zit. Terwijl je met je rechterduim de deksel tegenhoudt, kun je zo vanuit een polsbeweging de thee uitschenken.

Kukicha een bron van vitaminen

Kukicha is een bron van antioxidanten en mineralen zoals calcium, zink, koper, mangaan en fluoride. Het bevat vitamine A, B en C en het ondersteunt de gezonde functie van de nieren en de lever. (Bron: Obubu Tea). Kukicha bevat weinig cafeïne waardoor het in Japan vaak aan kinderen wordt geschonken.

Zetadvies en smaak

Kukicha kun je het beste op 75 graden zetten (gekookt water even laten afkoelen) en kort laten trekken: 40 seconden tot maximaal 1 minuut. De thee is vaker op te schenken. Leuk om zelf eens uit te proberen hoe de smaak verschilt bij wisselende trektijden en temperaturen.
En dan… De geur na het zetten van de thee is boterachtig, fruitig. Het doet het denken aan maïs, zeewier en een heel klein beetje perzik. De kleur van de kop is licht heldergroen, de smaak rond en zoetig en doet denken aan courgette, maïs en amandelen. Tip: Deze thee combineert goed met visgerechten, vooral de vette vissoorten zoals zalm en sushi. En speciaal voor de chocoladeliefhebbers: de Kukicha matcht perfect met de bonbon van witte chocolade met een vulling van hazel- en walnoten… Heb je ook ineens zo’n trek gekregen?

Webshop Lente Thee en Chocolade
Wil je meer weten over thee? Kennismaken met hele mooie en bijzondere theesoorten? Heel veel proeven en leren over thee?

Dan is een theeproeverij echt iets voor jou! Bekijk het hier.

 
Wil je meer theeverhalen lezen? Klik hier.