Lapsang Souchong
Lapsang Souchong
Een donkere thee met een bijzondere geur en smaak
Het verhaal gaat dat de thee bij toeval is ontdekt. Vroeger werd thee vervoerd door karavanen van wel twee tot driehonderd kamelen. Een karavaan zou tijdens een koude nacht de theekisten die ze vervoerden rond het kampvuur hebben gezet. Zo kreeg deze thee zijn bijzondere smaak.
Rooksmaak
De Lapsang Souchong die Lente verkoopt is een zeer gewaardeerde thee. Waar komt deze vandaan? Lapsang is een specialiteit van de Chinese provincie Fujian. Hiervoor zijn niet de kleinste blaadjes gebruikt, maar de grotere, rijpere lager groeiende bladeren. De thee wordt na het plukken en drogen kort geroosterd en daarna in bamboemanden boven dennenhout gerookt. Hierdoor krijgt de thee een mooi aroma en een pittige, stevige rooksmaak. Ken je deze thee nog niet? Vraag ernaar, dit is een thee die je echt een keer geroken moet hebben!
Koken
Met Lapsang Souchong kun je thee zetten, maar je kunt er ook mee koken. Bijvoorbeeld in bouillons en sauzen, of gemalen als poeder om vis of vlees mee te kruiden. Of toevoegen aan het water dat je gebruikt om te stomen.
Kaas en whisky
En als thee? Lapsang Souchong past als thee goed bij een stevig Engels ontbijt. Ook past deze thee perfect bij licht hartige en pittig gekruide gerechten. Een goede combinatie kun je ook maken met sterke kaassoorten. Of probeer hem eens met een single malt whiskey… Maar dan wel naast een kampvuur, om het compleet te maken.
Wil je meer weten over thee? Kennismaken met hele mooie en bijzondere theesoorten? Heel veel proeven en leren over thee?
Dan is een theeproeverij echt iets voor jou! Bekijk het hier.